Digitalspanarna #16

Denna vecka skriver vi om nästa stora ai-assistent Viv, det senaste inom VR och MR (mixed reality), ett läsvärt rant om hur det är att vara 40+ och utvecklare och om Apples miljardinvestering i Uber-konkurrenten Didi Chuxing. Det och mycket mer kan ni läsa i veckans Digitalspanarna!

Viv

Alla större företag försöker sig på att bygga nästa stora ai-assistent. Ett av de största problemen har varit att systemen har varit relativt låsta, trots att detta varit ett signum för Apples framgång så har det begränsat användningsområdena för tal-interface märkvärt. Detta försöker Viv ändra på genom att skapa en öppen standard som låter Viv själv lista ut vad du menar och kontakta de tjänster som krävs för att utföra uppgiften du bett om. Teknikdemon ovan är minst sagt intressant då det verkar vara lite av en korsning mellan det bästa från Cortana Bot platform, Google Now och Soundhounds Hound.

Material Design uppdateras hela tiden

I och med senaste uppdateringen av Material Design har specifikationerna för animation uppdaterats. Material Design har redan varit trendsättare vad gäller animation och de nya ändringarna är inget undantag. Även om man inte jobbar med Material Design själv finns det otroligt mycket att lära både för utvecklare och designers om animation bara genom att läsa specifikationerna och sätta sig in i ideologin. Kolla in animations-avsnittet här.

 

EME i W3C Standarder

EME ("Encrypted Media Extensions”) är en ny föreslagen standard som möjliggör företag att blockera visst innehåll från att visas i moderna webbläsare, exempelvis om en video ska få streamas eller inte. Titeln på denna artikel är “Rädda Firefox”. En riktigt dålig titel.  Liknelsen med Firefox utgår ifrån att de var en av de första webbläsarna som förbjöd popups. Det var kontroversiellt förr. Idag är popups förbjudet i alla webbläsare. Artikeln menar att detta kommer hindra nya “firefoxes” från att skapas. Det är kanske en hyfsad liknelse men ändå inte eftersom det egentligen handlar om något mycket större och värre. Ska verkligen en webbläsare få bestämma vilket innehåll vi ska kunna ta del av och varför är överhuvudtaget W3C med och pillar på detta? Helt sjukt.

Magic Leap

Det rör sig ganska rejält inom VR-världen och för inte så länge sedan kom denna mycket välgjorda artikel ut på Wired. Den handlar om VR (virtual reality) generellt och MR och Magic Leap specifikt. MR är alltså förkortningen för "mixed reality” enkelt utryckt virtuella upplevelser ovanpå vår fysiska verklighet. Det är ett företag som många tror på, de har fått mängder med kapital och dragit till sig både författare och filmskapare. Exempelvis så jobbar Peter Jackson, känd för Sagan-om-ringen-filmerna med Magic Leap. Artikeln är lång men väl värd att läsa. Kanhända är VR närmare än vad vi tror trots att det varit på gång sedan 80-talet.

Att vara utvecklare efter 40

En man 40+ i Schweiz som jobbat som utvecklare under många år har skrivit ner sina tankar och lärdomar. Trots varning för gubb-gnäll så finns här mycket intressant. Om inte annat en hel del bra bok-tips. Passar bra även för folk som inte är programmerare. Bara att byta ut lite ord och använda sin fantasi.

Inkluderingsprojekt

Ett projekt eller rättare sagt en sajt med ett gäng texter som handlar om att jobba med inkludering inom tech-företag. Det är riktat mot startups och har en ganska rejäl “USA”-vinkel men innehåller ändå en hel del läsbart. Till exempel så dödas myten om att detta har mest med anställning att göra. Det finns avsnitt om hur konflikter kan lösas och så detta med utvärdering. Hur ska det göras? Ska data delas publikt? Bra frågeställningar och bra diskussion runt ämnet. Läsvärt för alla som känner att detta är något vi borde jobba mer med det vill säga troligtvis alla ni som läser detta.

Google etablera ny startupinkubator

Google plan för att behålla sina bästa talanger är en startupinkubator, Area 120, vars mål är att stoppa personal från att lämna företaget för att starta eget. Upplägget med Area 120 sägs vara att anställda ska kunna ansöka med projekt och utveckla sina idéer med Googles stöd och finansiering. Om din idé och affärsplan blir antagen får du tid att arbeta med på heltid under några månader och kan därefter vända sig till Google för att se om de önskar bli andelsägare i det nya bolaget. 

Apple satsar $ 1 miljard dollar på Didi Chuxing den Kineska Uber-konkurrenten

Didi finns i 400 städer och investeringen är tänkt att hjälpa företaget bygga upp en plattform hanterar 11 miljoner resor per dag. Andra som investerat i bolaget är Alibaba och Tencent. Apple uttalar sig och säger att detta för dem är en strategisk investering för att lära sig mer om den Kinesiska marknaden. Spekulationerna har startat kring vad vi kan förvänta oss att se i nästa se framöver, vi följer med spänning utvecklingen.

Synka ändringar från devtools

Livestyle är ett verktyg som inte bara auto-refreshar innehållet i webbläsaren utan också kan synka tillbaka ändringar gjorda direkt i devtools, med Livestyle uppdateras innehållet direkt, utan att du behöver spara filerna eller göra en refresh i browsern, sjukt smidigt!

Instagram får nytt utseende

Man måste levt under en sten om man missat detta, men vi tar det i varje fall: Instagram har en ny logotyp. Nyheten om den nya ikonen lockar som förväntat många reaktioner, dels de som tycker att ikonen är en uppgradering (läs alla vi som försökt integrera Instagram ihop med resterande sociala-media ikoner på ett snyggt sätt) samt de som älskar att hata den (Spotifys något mer subtila designuppdatering är fortfarande färskt i minnet).

Och så har vi en tredje kategori, de som hatar att det här är en nyhet överhuvudtaget. Alla skriver om logotypen, även tidningar som inte alls är intresserade av design i annat fall. Kanske visar det här hur mycket design betyder för användare, eller så visar det på hur pass lättillgängligt design ändå är och att alla anser sig ha rätt att komma med sina icke kvalificerade åsikter om hur ikonen borde ha sett ut.

Ordlista för JavaScript-n00bs

Nu är den här! Ordlistan för alla som inte fattar vad alla de här konstiga orden betyder. Grattis alla projektledare, produktägare, affärsmänniskor, design-folk och alla ni andra som innan bara kunnat sucka och skaka på huvudet när en js-utvecklare ordbajsar något obegripligt. Nu kan ni slå upp ordet och sedan ge svar på tal.

Att jobba med folk på distans

At Fox, eller Karolina Szczur som hon egentligen heter, har skrivit ihop en artikel som nästan har formen av en kortare bok. Ämnet är distans-jobb. Välskrivet och med mycket konkreta tips på hur detta kan fungera i verkligheten. Även om du kanske inte planerar att jobba på distans på heltid så har du säkert jobbat på distans någon gång. Om inte annat så vid vabbning eller lättare sjukdom. Sedan jobbar de flesta av oss med folk på distans då och då. I dagens samhälle är det svårt och antagligen inte ens vettigt att försöka sig på att fysiskt sitta tillsammans med alla sina kollegor jämt.

Design hos Gov.uk

Intressant väl sammanfattad genomgång av hur olika designers jobbar på Gov.uk. Vilka gör vad och vilkas jobb överlappar, hur samarbetar de? Finns det fler än en människa med någon form av design-roll på stället där du jobbar så är detta en artikel för dig.

Facebook släpper CTF-Platform som OpenSource

Facebook har beslutat sig för att släppa sin platform för at hosta CTF-tävlingar för knäckning och hackning. En ganska bra sak eftersom hur mycket det än gått upp för människor att det hittas luckor här och var i olika tjänster så är det kanske inte helt lätt att förstå hur de här luckorna (bristerna) faktiskt hittas än mindre är det lätt att hitta ett säkert och legalt sätt att träna sina skills på.

Läs mer på: https://github.com/facebook/fbctf

Öppen data stoppar new yorks poliskår från att bötfälla bilar som parkerar legalt

Kul exempel på vad som kan hända när öppen data finns tillgänglig. I det här fallet visade det sig att polisen i New York inte hade helt koll på reglerna. Nästan två tusen p-böter hade blivit fel. Ett bra exempel på hur folk med tillgång till öppen data kan rätta till misstag som myndigheter gjort.

Nytt hål i TLS-krypto

Det finns goda anledningar att används HTTPS på sin sajt, men man bör också fundera lite kring hur man implementerar HTTPS, det är inte bara att slänga in ett certifikat i sin server och sedan tro att allt är bra. Precis som med allt annat på internet så hittas det säkerhetshål hela tiden och de krypton som används för själva krypteringen av datat via HTTPS är inget undantag.
Den 3:e Maj i år så hittades den senaste exploiten för AES-CBC kryptot som används när man kör TLS. Exploiten innebär att den som attackerar en sajt med hjälp av exploitet i värsta fall kan få tag på upp till, eller mer än, 16 bytes data. Explotet är ett resultat av den fix som gjordes för ett tidigare exploit som går under namnet Lucky-13.

Läs mer om CVE-2016-2107 här: https://blog.cloudflare.com/yet-another-padding-oracle-in-openssl-cbc-ciphersuites/
Testa dina SSL-krypton här: https://www.ssllabs.com/ssltest/