Digitalspanarna #17

I veckans Digitalspanarna har vi samlat de mest spännande nyheterna från Google I/O 2016 som gick av stapeln 18-20 maj. Google Home, Google Ara och Android Instant Apps är några av nyheterna från konferensen vi berättar mer om. Det och mycket mer kan du läsa om i veckans blogginlägg!

Google Home

Google utmanar Amazons Alexa med sin egna personliga assistent för hemmet. Google Home kan koppla upp mot flera andra enheter såsom din TV för att visa film eller foto när du frågar efter sådant innehåll. Många ifrågasätter dock om man vågar låta ha Google lyssnandes i ditt hem efter kommandon. Lyssnar de efter något mer? Därmed inte sagt att Alexa skulle vara mer pålitlig och framöver verkar det som att vi kan räkna med ännu en liknande konkurrent i form av Apple, den här typen av assistenter verkar absolut bli något som kommer bli allt vanligare i framtiden.

Google’s Ara

Google hoppade tidigt på tåget att försöka realisera idén om en modulär smartphone. Behöver du ta med dig en kamera och vill ha större lins? Check, byt ut en av dina komponenter på din telefon. Uppgradera högtalarna? Check. Google Ara har låtit som ett smått omöjligt projekt men Google kommer att släppa utvecklingskit redan i höst och satsar på release redan nästa år. Telefonen kommer också bli deras första helt egenutvecklade telefon. Frågan är om telefonen kommer att vara tillräckligt hållbar och smal för gemene man dock.

Android Instant Apps

Android Instant Apps var något oväntat en av de mest spännande nyheterna från Google I/O. Med Instant Apps kan du ersätta din webbplats med en streamad version av din officiella app. På så vis bryggas webb och app-världen vilket ger tillgång till helt nya möjligheter vad gäller animation, prestanda och sensorer. De demo-exempel som funnits tillgängliga har enligt uppgift varit väldigt snabba vilket betyder att gränsen mellan app och webbsida inte längre är helt självklar.

Blandat från Google I/O

Om du inte vill lägga massa tid på att kolla genom alla videos från Google I/O så kan du kika på en tiominutare som tar upp det viktigare:

http://qz.com/687472/google-io-conference-everything-announced/

Android Wear 2.0 innehåller ett gäng uppdaterade funktioner och Wareable har samlat information kring det på ett fint sätt här: http://www.wareable.com/android-wear/android-wear-update-everything-you-need-to-know-2735

VR tar ett steg in i Androidvärlden via det Google kallar Daydream och man kommer kunna bygga smarta personliga lösningar via funktionaliteten i Google Awareness API.

Instagram goes Facebook

Sedan Facebook köpte Instagram har många oroat sig för att FB kommer att ta IG i en ny riktning. Mycket tyder nu på att det kan vara på väg att hända, då en utvecklare upptäckt att IG redan tycks ha infört funktionalitet för att köpa exponering av inlägg på liknande sätt som redan finns i Facebook.

För de som använder Instagram aktivt kan det vara dag att planera för en ny budgetpost.

Sverige har fått en digitaliseringsminister

I förra veckans regeringsombildning överraskade Stefan Löven med att tillsätta Peter Eriksson (mp) i den nya rollen digitaliseringsminister. Responsen har hittills varit minst sagt blandad, där de flesta är positiva till att digitalisering får ett tydligt fokus, samtidigt som många är tveksamma till att digitaliseringsministern även blir bostadsminister med allt vad det innebär.

I samma vända har ansvaret för e-förvaltning lagts till civilministerns uppgifter. Vi ser fram emot att se vad det innebär framöver.

Waze Carpool

Waze är ett företag som satsar på att knäcka den svåra nöten - att skapa ett effektivt smärtfritt sätt för människor att samåka till och från jobb. De har redan etablerat sig med tjänsten ‘RideWith’ i Tel Aviv och nu lanserar de en carpool-tjänst i San Fransisco. Tjänsten är en app som analyserar data om hur förare kör, för att sen försöka optimera och visualisera hur bil-pendlare skulle kunna samåka på bästa sätt istället för att ta varsin bil. Just nu sprids tjänsten försiktigt genom privata nätverk med krav på personlig inbjudan. Kanske blir detta ett vanligt framtida alternativ till kommunal offentlig transport. I alla fall håller tummarna för att detta växer så vi sparar på miljö och kan minska bilköer.

Forskare nyttjar biometri för att förutse kodkvalité

Forskare i Zurich har tagit fram ett system där dom genom att mäta biometriska värden från utvecklare som jobbar har kunnat förutse kodens kvalité som skrivs. Systemet klarar av att känna av hur svårt det var för utvecklarna att lösa vissa uppgifter. Med detta kan man i efterhand gå igenom den kod som var svårast att skriva och hitta buggar eller dålig kod. Det hela är väldigt läskigt och samtidigt väldigt spännande för vem skulle inte vilja att datorn helt plötsligt sa: “Hej, det verkar som om du jobbar med något som är svårt, vill du ha lite hjälp?”.

Japan planerar att göra programmering obligatoriskt i grundskolan år 2020

Utbildning, kultur, sport, och vetenskap och teknik ministeriet i Japan har beslutat att från och med år 2020 ska utveckling vara obligatoriskt i grundskolan. Sedan kommer ämnet bli obligatoriskt i mellanstadiet vid 2021 och gymnasiet vid 2022. Grunden till beslutet ligger i att informationsteknik blir viktigare i våra samhällen och är en pelare i den framtid dit vi är på väg. För vi som jobbar med utveckling hoppas vi fler länder ser detta och agerar på samma vis för att införa programmering i någon form i skolorna.

Fox stjäl klipp från Youtube till Family Guy och stänger sedan ned originalklippet

För att förstå vad det är som inträffat behöver man veta lite om hur Youtube fungerar och det system som skyddar upphovsrättsskyddat material från att visas på Youtube. Vem som helst kan skapa konto och ladda upp material på Youtube vilket för flera år sedan ledde till att Youtube tvingades bygga ett system så att ägare av upphovsrättskyddat material kunde flagga klipp som innehöll deras material så att dessa klipp kunde tas bort och göras otillgängliga. Detta system har både automatiska delar där man kan ladda upp musik eller klipp som sedan automatiskt flaggar material och stänger av dom samt tillgängliggör manuell flaggning av material. Detta kallas DMCA och grundar sig i “The Digital Millenium Copyright Act”. I detta fall handlar det om Fox som i ett av de senaste avsnitten av Family Guy använt material från ett Youtube klipp från ett Super nintendo spel vid namn Double Drible.

Originalklippet på Youtube visar hur spelarna hittat en bug som gör att dom automatiskt kan sätta 3 poängskott i spelet. När Fox sedan lägger upp sitt avsnitt av Family Guy på Youtube händer det spännande nämligen att originalklippet från spelet som funnits där länge och som man snott och stoppat in i Family Guy avsnittet flaggas som copyright skyddat material och tas ned. I detta fall är det troligtvis Youtubes automatiska system som hittat samma material i båda filmerna och då Fox har inställt att allt som matchar deras material ska flaggas flaggas klippet. Detta är något som inträffar ofta på Youtube, och det finns sätt att bestrida det hela men det tar både tid och kräver att man kan bevisa att man faktiskt äger materialet.

Sedan denna nyhet spreds har originalklippet åter blivit tillgängligt, samt ett annat klipp från ett liknande fall.

Linkedin algoritm för nyheter inte alltid så smart

Vi har vid flera tillfällen pratat om automatiska system för att skapa innehåll eller kunna beställa biljetter genom att prata med en AI och i detta fall är det Linkedins algoritm för att skapa “nyheter” kring dina kontakter som inte riktigt gjort rätt. Det Linkedin’s algoritm försöker göra är att samla in länkar och stories där ditt namn figurerat för att sedan dela detta till dina kontakter som nyheter. I detta fall kan man säga att algoritmen inte var så smart då den skickade ut en nyhet om att en “William Johnson” var rasist, när det visade sig vara en helt annan “William Johnson” som figurerat nyheten. Det man kan lära sig av detta fall är att just dessa system behöver ha spärrar som gör att dom inte skickar ut vad som helst, samt att det kan bli väldigt fel om man ska försöka hitta saker på internet med bara en pesons namn att söka med.

Justera design direkt i browsern lättare

Finch gör egentligen detsamma som webtools redan gör idag, men Finch ger designers en mycket mer familjär verktygspalett vilket gör det oerhört mycket enklare att göra designändringar direkt i browsern utan att för den sakens skull behöva kunna koda. Som extra strössel ger också Finch en tydlig changelog på de CSS-justeringar som gjorts för att uppnå den justerade designen. Värt att hålla ögonen på inför den kommande betan!