Digitalspanarna #18

Vi skriver om nya startupen NextGen Jane som genom en "smart tampong" möjliggör för kvinnor att hålla håll på sin hälsa genom att studera blodprov hemifrån. Vi berättar även om Microsofts eget Scrum-board-verktyg och om hur du kan lära dig editorn Sublime på ett smidigt sätt. Är du nyfiken på hur den kinesiska digitala verkligheten ser ut och varför text inuti bilder är poppis på andra sidan jorden? Det och mycket mer bjuder Digitalspanarna på denna vecka.

DotnetConf 2016

Mellan den 7:e till den 9:e Juni pågår Microsofts dotnetConf där allt från hur man bygger dagens webbsidor till hur man bygger .NET Core applikationer tas upp. För alla oss som jobbar med .NET finns det mycket spännande material att titta på och man bör hålla lite koll på allt som postas.

Patenttroll stämmer företag som använt google play butiken

I USA har det under längre tid pågått fall där företag blir stämda av personer som säger sig äga patent kring saker så som: Wifi, att ha betaltjänster i sin app, att ha appar tillgängliga online med mera. I detta fenomen kallas företagen som gör detta patenttroll och detta sker för att det är ett enkelt sätt att tjäna pengar på. I Detta youtube klipp beskriver en person som blivit stämd hur illa situationen ser ut för tillfället och vad som händer när detta sker och varför.

Facebooks Deeptext

Facebooks nya ai klarar av att förstå kontext och sammanhang på människolik nivå enligt utvecklarna själva. Än så länge har man testat att implementera motorn i vanliga messenger för att låta den känna igen när användare pratar om att behöva beställa taxi.

Microsoft Planner

Microsoft släpper ett eget Scrum-board tänkt att konkurrera med exempelvis Asana och Trello. Det nya verktyget kommer att finnas tillgängligt för alla med Office 365 konton och hänger väl ihop med resterande office-paketet vilket definitivt kommer att göra verktyget till ett starkt alternativ på marknaden.

Sketch får också prenumeration

När Sketch var nytt var ett av slagorden till Sketchs fördel att man slapp Adobes prenumerationskrångel. Nu verkar det dock som att Sketch går över till en årlig prenumeration för att du ska få tillgång till nya uppdateringar. Det betyder att man nu går från ungefär 3–4 år av uppdateringar mellan varje major version till en gång per år. Till skillnad från Adobe kommer du dock ha fri tillgång till den senaste version av Sketch du hade innan din prenumeration tog slut, vilket ändå bör ses som en stor fördel.

Frend

Ny sida som samlar vanliga och tillgängliga komponenter såsom modaler, utfällningar och tabbar. All kod finns på Github så är det något som verkar knas så är det bara att skicka upp en PR eller anmärka på tokigheten i ett issue. Vi noterar att kändisar såsom Hugo och Léonie redan engagerat sig.

Lär dig Sublime

Riktigt bra och roligt paket till editorn Sublime Text 3. Installera via Sublimes egna pakethanterare och följ sedan instruktionerna. Det hela går alltså ut på att alltså lära sig hur Sublime fungerar genom att använda Sublime. Logiskt och bra.

Randoma11y

Kul initiativ skapat av @4lpine AND @mrmrs_. Det hela handlar om med maskininlärning ta fram färgpaletter som både är tillgängliga och fina. In och rösta nu! Som @elisabethirg säger: Hjälp robotarna!

Chinernet arkivet

Det handlar om digital kinesisk konst. Som bekant så används Baidu istället för Google, Yoku istället för Youtube och så vidare. Detta skapar en intressant nästan parallell digital värld (sett med västerländska ögon). Läs denna artikel för att få en liten glimt av den kinesiska digitala verkligheten. Varför är text inuti bilder så populärt och hur länge lever ett meme?

Analys av kvinnors hälsa genom ”smarta tamponger"

Många allvarliga sjukdomar som kan hota kvinnors fertilitet och i värsta fall liv kan förblir oupptäckta i flera år. Nya startup, NextGen Jane, adresserar problemet och utvecklar ett nytt sätt och blodtestning teknik som kan leda till stora förändringar!

Grundarna Ridhi Tariyal och Stephen Gire, en entreprenör och en vetenskapsman, möttes i en labbavdelning för infektionssjukdomar vid Harvard. De var bedövade av det stora antalet kvinnorelaterade sjukdomar och hälsoproblem som förblir oupptäckta och odiagnostiserade. Samt hur många kvinnor som går med sjukdomar de inte vet om att de lever med.

Det fick dem att undersöka och sen komma fram med idén och uppfinningen en ”smart tampong”. Den är tänkt att testa kvinnor blod under mens varje månad. Systemet ska fungera genom att tampongen skickar information till en databas som sedan tillåter dig att hålla koll på din vaginala hälsa, fertilitet och tidigt upptäcka förändringar. Ett ”analysverktyg” som möjliggör för kvinnor att hålla koll på sina värden och hälsa genom att studera blodprov hemifrån.

Även fast det är tidigt i företagets utveckling är de på väg att ta fram en prototyp. Vi håller tummarna för att de lyckas med sitt projekt och att vi snart ser en lansering av denna produkt!