Digitalspanarna #19

Denna vecka skriver vi om Googles "smarta kort" som snart gör det möjligt att självdiagnostisera sjukdomar - spännande men också oroväckande. Digitalspanarnas Ida Franceen har i veckorna varit med och arrangerat Nordens första CSS-konferens. För dig som inte var där så finns massor av filmer att spana in!

Google hjälper dig självdiagnostisera

Den är ingen hemlighet att allmänheten går till Google som första källa för att ta reda på vad ett symptom kan innebära (även vissa läkare gör detta för mer ovanliga symptom). Nu ska Google inom kort uppdatera sina "smarta kort" så att de också ger omedelbara instruktioner och förklaringar, utan att behöva gå in på en site överhuvudtaget. Google rankar också orsakerna till symptomen baserat på hur vanliga de är. I framtiden kanske all sjukvårdsupplysning sker helt med hjälp av artificiell intelligens, vilket är både oroväckande men också jäkligt coolt.

Hetsen kring Live-videos

Sedan Periscope och Twitch har fokuset på live videos blivit större än någonsin. Alla stora sociala media-plattformar suktar efter en live-video funktionalitet och Facebooks senaste intåg på live-marknaden har inte gått obemärkt förbi. Nu är Tumblr också på bollen och har precis lanserat sin egna motsvarighet. Kommer statusuppdateringar och bloggar bli mycket mer direkta upplevelser i framtiden? Live video har i vilket fall fått sig ett ordentligt uppsving.

Videos från CSSConf Nordic

Vår fantastiska medskribent Ida Franceen har i veckorna varit med och arrangerat Nordens första CSS-konferens. Här har bland annat Håkon Wium Lie, grundaren av CSS, berättat om varför CSS uppfanns, Jen Simmons har pratat om hur nya funktioner i CSS förändrar hur vi kan jobba med layout på webben och mycket mer. Värt att ägna ett par kvällar att kolla på!

Npms ett nytt sätt att söka efter npm-moduler

Att hitta rätt modul på npmjs.com kan vara ganska klurigt. En sökning ger ofta hundratals svar och att sedan välja mellan dessa är svårt. Det går såklart att titta på hur uppdaterad modulen är, hur många och vilka issues den har, vilka och hur många som är med och bygger, med mera. Men att sortera och hitta den modul som passar bäst är väldigt svårt speciellt med tanke på att sökfunktionen i sig inte är så avancerad och även med tanke på att antalet moduler ständigt växer.

Ett par utvecklare tröttnade på detta och har nu skapat en egen sök-applikation. Npms heter den vilket helt enkelt står för npm search. Söken i sig påstår sig vara smart nog att titta på bland annat kriterierna som nämndes innan och på så sätt skaka fram ett bättre resultat. Npms är just nu i beta men det verkar lovande.

Typografi-bok byggd med webbteknik och öppen källkod

Om du ska skriva en bok som handlar om typografi på webben vad kan då passa bättre än att lägga den just på webben och bygga den med hjälp av webbteknik? Det är precis vad författarna bakom Typography Handbook gjort. Boken i sig är byggd med hjälp av Nunjucks och all kod och text ligger på Github. Så trevligt initiativ. Värd att läsa enbart på grund av detta.

App för att rädda migranter var fejk

Det låter så bra. En app som med hjälp av crowdsourcing ska förhindra att flyktingar drunknar. Det enda du behöver göra är att ladda ner appen och kolla på satellit-bilderna. Om du ser en båt så rapporterar du in den till sjöräddningen.

Appen blev snabbt omskriven i världsmedia och även nominerad till Cannes Lions awards show där den vann tredje-priset. Tyvärr var det inte så bra som det lät. Det visade sig att appen inte fungerade och det rörde sig inte om “lite buggar”. Det verkade inte vara så mycket mer än en PoC. Det var till exempel samma statiska bild som laddades in hela tiden. Appen drogs snabbt tillbaka från App Store.

Det intressanta i detta är dels att det inte skrivits så mycket om att appen inte fungerar. Aftonbladet har till exempel fortfarande sin artikel uppe (utan rättning). Det andra är att reklambyrån bakom appen själva påstår att det viktiga inte var om det fungerade eller inte. Det viktiga var idén. De tycker att de ändå gjort ett bra jobb genom att sätta fokus på flyktingfrågan. Att ingen blev räddad eller att de fört en massa människor bakom ljuset verkar vara oviktigt. Spekulationer finns om att de bara ville ha uppmärksamhet och att utnyttja flyktingfrågan för detta passade bra.

Behöver du mer lästips på semester? Här finns alla nyheter från Digitalspanarna.