Digitalspanarna #20

Denna vecka skriver vi om VR-marknaden i Kina och varför Kina kommer att anta VR snabbare än både Europeiska och Amerikanska marknader. Vi tipsar också om en artikel om hur man kan förändra användares beteende och tankebanor till det bättre. Du kan även nörda ner dig i tio AI-algoritmer!

iOS - Dags att uppdatera!

Alla som inte uppdaterat sina telefoner och surfplattor till iOS 9.3.5 kan vara avlyssnade. I torsdags rapporterar NewYork Times att Apple har haft data intrång från ett israeliskt företag - NSO Group, vars mjukvara kan läsa textmeddelanden och e-post, spåra samtal och kontakter, även spela in ljud, samla lösenord och spåra den eftersöktes telefonanvändaren telefon. Så uppdatera nu, och läs mer intressant fördjupning kring detta i artikeln från Times.

Facebook vill börja tjäna pengar på WhatsApp

När Facebook köpte WhatsApp 2014, förklarade WhatsApp grundare att affären inte skulle påverka personliga integriteten för deras miljontals användare. Nu, 2016 ändras situationen och Facebook börja tjäna pengar på WhatsApp och har därmed infört nya användarvillkor. Förändringarna kommer tillåta Facebook att använda en persons telefonnummer för, som de förklarar, att förbättra sina tjänster när det gäller t.ex vänförslag eller bättre anpassad reklam.

Google kommer bestraffa pop-up ads

För att förbättra den mobila sökupplevelse kommer Google, efter den 10 januari 2017, utläsa sidor där innehållet inte är lättillgänglig för användaren i en övergången från sök-resultatsida - och de kommer inte rankas lika högt. De tre typerna av mellansidesannonser Google kommer bestraffa är: popup-annonser med små stäng-knappar, fristående mellansidesannonser som du måste klicka på för att nå innehåll, och layouten som visar stora annonser ovanför brytpunkt på landningssida. Det som inte är pop-up ads, såsom varningar eller inloggningsrutorna, kommer inte att påverkas.

Kinesiska VR-marknaden

Vi inspireras av att läsa om hur VR exploderar i Kina och hur experter resonerar och spår att framtiden ser ut. Varför Kina kommer att anta VR snabbare än både Europeiska och Amerikanska marknader. Hur Kinas aptit från användarna för underhållning, särskilt för att pröva nya upplevelser och ny teknik märks genom mängder av arkader, kaféer och nöjesparker tillägnad VR. Hur butiker och gallerior erbjuder potentiella köpare att leka med VR produkter och prova på high-end VR. Dessutom hur marknaden översvämmar med över 100 olika VR headset från kinesiska tillverkare och det stora intresse från investerare som vill vara med i utvecklingen. Mycket spännande att ta del av och spana på framöver.

Hur man kan påverka sina användare till att bete sig bättre på nätet

En intressant artikel från Jeff Atwood (en av personerna bakom Stack Overflow samt Discourse) om hur man kan förändra användarnas beteende och tankebanor till det bättre. I artikeln tar han upp exempel på förändring i tonalitet och formulär som skett på en tjänst som heter Nextdoor. Nextdoor är en Facebook-liknande tjänst som fokuserar på kommunikation inom specifika bostadsområden. Det problem som uppstod tidigt i tjänsten var att användare var öppet rasistiska när de anmälde händelser som inträffat. Exempel som detta är väldigt intressant att läsa om och ta till sig varje gång man bygger tjänster där användare kan kommunicera med varandra.

Tio stycken AI algoritmer

För alla som vill börja jobba med artificiell intelligens är en av de första hindren för att komma framåt att veta vilken algoritm som man skall använda för det fallet man jobbar med. Trots att denna webbplats ser ut att komma direkt från IT-boomen är informationen väldigt bra. Alla algoritmer som tas upp beskrivs i hur dom fungerar samt vid vilka fall de har använts och skall nyttjas.