Digitalspanarna #21

Spännande kinesiska bolag, moralfrågor, 2016 upplagan av hur javascript ramverken mår och mycket mer i denna veckans digitalspanarna.

Moral Machine, en hemsida med moraliska frågor kring självkörande bilar

Moral Machine är en hemsida skapad av MIT där man har lagt upp moraliska dilemman som en självkörande bil skulle kunna behöva ställas inför i en verklig trafikerad värld. I alla scenarion handlar det om att bestämma vem som ska få överleva om bilen måste välja på någon som skall dö. Man kan dels göra en egen bedömning på 13 olika scenarion som finns eller skapa upp egna samt titta igenom alla de scenarion som andra användare skapat. Detta är ett högaktuellt ämne speciellt inom såväl AI som just självkörande bilar och det finns mycket intressanta tankar kring detta bland kommentarerna. Testa, läs och fundera!

Xiaomi - en intressant ”startup”

Det kinesisk bolaget Xiaomi är intressant av många anledningar - t ex att dom har 8000 anställda efter bara sex år i branschen och att dom historiskt sätt har hämtat kraftigt mycket ”designinspiration" från andra kända hårdvaruföretag.
Men det finns två saker som vi tycker gör att Xiaomi sticker ut lite extra:

  • De säljer sina produkter endast via e-handel (med förbokningar) - vilket gör att dom har bra koll på hur produktionen behöver möta behoven.

  • De lyssnar väldigt mycket på sina användare. Xiaomi crowdsourcar funktionalitet i sitt Android-skin MIUI och ger låter användarna påverka. Enligt uppgift så släpps även uppdateringar för MIUI varje vecka. 

För att lära dig mer om Xiaomi tipsar vi om att podcasten ”Den digitala draken” snackar Xiaomi i ett avsnitt - sök efter ”Den digitala draken” där Podcasts finns. Även Omni skriver om Xiaomi här.

Nyheter från Youtube

Youtube satsar hårt för att inte bara vara en leverantör av en plattform för videos. Youtube Community är ett sätt för innehållsproducenter att interagera med sina besökare - direkt på Youtube. Ett annat initiativ är Youtube Heroes där man ger tar in gamification i plattformen för att ge användarna extra boost då dom är med och påverkar.

OpenType - ett nytt smart font-format

Det hela handlar om multipla fonter paketerade i en fil. Alla som de senaste åren implementerat webbfonter på sina sajter och applikationer vet att du behöver en font-fil för varje font-variation. Det vill säga en fil för fet text, en annan för normal text, en tredje fil för kursiv och så vidare. I slutändan kan det bli väldigt många filer. Speciellt om du har fler olika typsnitt. Varje fil väger en hel del och många olika typsnitt och variationer av dessa blir i slutändan ett prestanda-problem. Tror vi är flera som har suttit med skakig 3g-uppkoppling och stirrat på en blank webbsida där texten inte laddar på grunt av för stora och tunga font-filer. Det är bland annat detta som OpenType variable font kan lösa genom att paketera x antal variationer av ett typsnitt i en enda liten fil. Om detta slår igenom så är det något som kommer bli grymt bra för typografi och design på webben. 

Hur ligger det till med JavaScript nuförtiden?

Det har gjorts en undersökning bland utvecklare om JavaScript. Ida från Digitalspanarna deltog själv tillsammans med över nio tusen andra. Resultatet är nu ute och det är ganska intressant att titta på för att bilda sig en uppfattning dels om JavaScript men även om åsikter och inställning bland utvecklare. Du kan bland annat se att det finns ett stort intresse för att lära sig nya tekniker och ramverk medan en del av de äldre teknikerna såsom CoffeeScript och Grunt är på väg bort.
Detta med att intresse för att lära sig finns är speciellt intressant med tanke på en artikel som kom nyligen som handlade om den massiva mängd olika verktyg det finns idag bland js-utvecklare. Ett bra svar på denna artikel dök även upp på Twitter. Vad som än kommer att finnas och inte finnas i framtiden så är det säkert att JavaScript är något som vi kommer fortsätta att använda ett bra tag framöver. 

En artikel om varför mjukvara idag ofta är dålig och osäker och hur vi kan komma bort från det faktumet

Denna intressanta artikel tar upp sanningen om att nästan all mjukvara som skrivs är väldigt osäker och även har varit det. Allt från digitala kyl/frys och glödlampor som används för att genomföra DDOS attacker till integrerade komponenter inne i Linux system som visar sig ha stora säkerhetshål. För alla som jobbar med utveckling är detta intressant att läsa igenom och ta sig en funderar kring hur man skriver sin kod och försöka göra bättre i alla framtida projekt samt de projekt man jobbar med just nu.

Några exempel på lyckade mentorskapsprogram i Kenya

För oss i väst är internet och att vara uppkopplad lika viktigt som att få andas och leva men för andra är det ett privilegium och för vissa är internet något som man knappt hört talas om. Denna artikel tar upp några lyckade mentorskapsprogram i Kenya riktade mot kvinnor i Nairobis slumkvarter där eleverna gått vidare och skapat appar som löser riktiga samhällsproblem. Dessa typer av mentorskapsprogram är intressanta för alla oss som jobbar inom IT och man vet aldrig vart man kan hitta nästa Steve/Stephanie Jobs därute i världen.

Att spara data och hårdvarukraft

Det är många som gör satsningar på tjänster som underlättar att hålla nere datatrafiken - vilket på vissa marknader är en nödvändighet då datatrafiken inte jobbar i ultrarapid. Youtube Go ger användarna möjlighet att ladda ner videos för att se dom offline vid ett senare tillfälle och Facebook Messenger Lite och Shazam Lite skalar av det mesta för att spara på datatrafik - och för att kunna fungera på telefoner som kanske är dom nyaste på marknaden. Även webbläsaren Opera har ju länge gjort sig stora på den mobila marknaden genom att hålla datatrafiken nere.