Digitalspanarna #25

Vi har passerat andra advent och det märks såklart lite på digitalspanarna. Vi tipsar idag om ett gäng julkalendrar du kan följa men även om nya JavaScript-prylar, ett Wordpress-verktyg, DNA-baserad kost och Microsofts nya designspråk. Vi lyfter även frågan om etik. Är detta något vi borde bry oss mer om?

Developer Story, bättre än LinkedIn?

Stack Overflow har skapat en ny tjänst som de kallar för Developer Story. De anser att många av de mer traditionella cv-tjänsterna fokuserar väldigt mycket på var du gått i skolan och var du jobbat innan. Fokus för utvecklare när de letar jobb är ofta vad de vill jobba medi framtiden. I Developer Story kan du själv välja vad du vill lyfta som viktigt på din profil. Men det kanske viktigaste är ändå att de lovar att mota bort alla spammande rekryterare! Så hejdå LinkedIn… eller?

Julkalendrarnas tid är här!

Äntligen! Vi på digitalspanarna vill som vanligt lyfta fram lite adventskalendrar. Dels Uxmas, en kalender för UX-folk som presenterar en ny artikel per dag. På Web Advent Calendar handlar det också om artiklar. Om du är nyfiken kan du försöka att i förväg gissa på vad nästa lucka innehåller eftersom författare och titel visas redan nu. En annan julkalender som återkommer år efter år är 24 Ways. Här brukar det dyka upp mycket bra artiklar och inriktningen är både design, ux och utveckling. De har i år även lagt ut sin styleguide publikt. Ett riktigt ambitiöst projekt baserat på Fractal. Inspirerande!

Koden jag skäms för

Artikeln dök upp på Medium för ett par veckor sedan. En utvecklare i Kanada berättar om kod han skrivit för ett läkemedels-bolag. Kod som mer eller mindre bidrog till att unga tjejer fick svår depression och självmordstankar. Etik och webbutveckling är svårt. Eller så är det inte svårt utan bara något som de flesta inte tänker på? Det vi bygger påverkar i alla fall människor, samhället och i slutändan världen så kanske behöver vi börja tänka? Ett bolag som har tänkt är Codeface i Brighton och du kan läsa deras tre enkla etiska riktlinjer på deras webb. Kanske något för andra bolag att plocka upp?

Svelte, ett ramverk utan ramverk 

Det har pratats en hel del på sistone om prestanda och JavaScript. Om du inte tycker att detta är ett problem så rekommenderar vi att du börjar följa Alex Russel på Twitter. Svelte är som du kanske misstänker ännu ett ramverk. Jo jag vet, du tycker inte att det behövs. Eller så gör det det? Deras grundtanke är att kompilera all kod till vanilla js och alltså aldrig inkludera själva ramverket i produktion. Detta ska göra att du kan skapa små väldigt snabba moduler. Tillsammans med Inferno så känns Svelte och deras koncept som något vi som sysslar med JavaScript i alla falla ska hålla lite koll på.

Splittable

En ny "module bundler" för JavaScript. Vad är det undrar du? Om du har hört talas om Webpack så vet du. Har du inte hört talas om Webpack så kan du läsa på lite här. Vid första ögonkastet så verkar Splittables största fördel vara enkel syntax men däremot så har den ett Java-beroende som många stirrat ilsket på. Planen är dock att det beroendet ska försvinna. Läs mer om Splittable i Maltes post på Medium.

Local förenklar WP-utvecklingen

Ett program för att på ett riktigt enkelt sätt sätta upp en lokal Wordpress-sida (eller flera). Det är helt gratis och busenkelt att komma igång med. Vi har såklart provat. Andra saker som är schyssta är att du har stöd både för att sätta upp ssl och terminal-stöd för wp-cli som förresten även släpptes i 1.0.0 nu i veckan. Det negativa är att Local just nu bara finns för Mac men de säger att Windows är på g. Totalt betyg är tummen upp!

Ta bort dina digitala spår på nätet

Deseat me är en tjänst där man kan radera alla sina konton och på så vis det digitala spår som man lämnat på nätet. Det man gör är att besöka sidan och logga in med sitt Google-konto och sedan letar dom upp alla tjänster som har blivit kopplade till det kontot samt ger dig länkar till borttagning av dessa konton. För någon som vill veta hur stort avtryck man gjort eller bara vill ta bort saker är detta en toppentjänst.

Uppdaterat formspråk för Microsoft kallat “Project NEON”

"Project NEON” är Microsofts nästa uppdatering av det formspråk som togs fram i samband med Windows 8 och Windows Phone 7. Uppdateringen kallas av vissa som “Metro 2.0” och Microsoft själva har en ganska spännande beskrivning över vad det kommer vara:
"it serves as a bridge between holographic and augmented reality (AR) and the desktop environment. It's a "UI that transports across devices" with a UX that maps to the physical world. It uses textures, 3D models, lighting and more.”. För alla som idag byggt appar för Metro kommer inte detta innebära någon förändring utan det som kommer hända är att när detta lanseras kommer man få tillgång till ny form och nya komponenter att kunna nyttja.

"Internet av mat", nya metoder med DNA-baserad kost med sikte på den skräddarsydda dieten

Vi väntar med spänning på att sjukvård-sektorn ska blomstra till sin fulla potential som marknad genom börja dra nytta av big data och efterfråga avancerat utformade tjänster. Samtidigt ökar appar för tracking av träning, diet och hälsa explosionsartat och sociala medier fylls av bilder på nyttiga sallader, gym-selfies.
Här är ett nytt område som vi tror på ökad trend inom. Det handlar om hur maskininlärning och detaljerade data genererar en ny marknad där många startups undersöker möjligheter att kombinera DNA-testning och näringslära. Nu vill många aktörer arbeta med att förstå kostbehov och tillämpa detta för att personalisera dieter. Du kan läsa mer om hur kunskap om kost byggs upp i ett "Internet of Food" för att tillfredsställa dessa behov. Även ta del av idéer och få överblick i ett stort antal startups som startar sin resa inom detta område. Perfekt omvärldsbevakning inför och starten av ett nytt år, med alla nya löften som ska formas och brytas!

Dokumentär - Asylrapporten

Här är rösterna från Sveriges väntrum

Vi vill tipsa om ett gripande projekt av Expressen där de i 6 delar låter oss få inblick Asylsökandes berättelser, vardag och situation. Genom reportage, statistik och krönikor ger de oss ett dynamiskt innehåll som inbjuder till ökad förståelse och kännedom för de som söker asyl i Sverige. Gå in och se hela serien hos Expressen som träffat 1691 asylsökande på 18 boenden över hela landet.

Taxi 2.0

Den 30 november tog infrastrukturminister Anna Johansson emot Taxiutredningen som handlar om hur reglerna för taxi och samåkning kan anpassas till dagens landskap av nya förutsättningar. Och utredningen får positiva reaktioner och anses vara framåtblickande och pragmatisk samtidigt som den skapar ramar för nya sätt att utveckla marknaden. Ett exempel är att transportbolag som använder sig av appar inte längre behöver taxameter framöver. Vi följer vad för nya innovativa tjänster detta uppmuntrar till!