Digitalspanarna #26

Digitalspanarna tipsar denna vecka om Dropbox Smart Sync, tillgänglighetsfrågor kring chatbots, Android Things och vägen framåt för Microsoft programmeringsspråk (C#, F# samt Visual Basic). Mycket nöje!

Nytt sätt att få tillgång till utlåst konto

Vid Enigma Usenix konferesen presenterade tekniker från Facebook ett intressant nytt koncept för att få tillgång till dina utlåsta konton på nätet. Mekanismen i sig baseras på kooperation mellan olika online tjänster och går ut på att man tex via sin Github ska kunna återställa kontot man har på Facebook och vice versa. Man kallar det hela "delegated recovery" och det testas för tillfället av Facebook och Github. Koden för det hela finns på Github och anses av Facebook själva vara ett modernare och bättre sätt än tidigare varianter där man får e-post med nytt lösenord eller behöver besvara hemliga frågor.

Apple går om Samsung som största smartphone-tillverkare

Efter Apples årssrapport kan nu konstateras att Apple var största tillverkaren av smartphones under Q4 2016, efter att ha passerat Samsung med 0,1 procentenheter. Dock sägs detta bero mycket på Samsungs problem med Note 7 och det återstår att se om några månader om övertaget fortsätter för Apple under Q1 2017.

Android Things

I december lanserades Android Things (Developers Preview) vilket verkligen tyder på att Google och andra satsar stenhårt på en mer uppkopplad framtid. Android Things fokuserar på att ge ett smidigt sätt för apputvecklare att nu även utveckla för andra enheter än mobiler.

Dropbox Smart Sync

Dropbox har äntligen tagit fram en bra synk för sina desktop-appar. Det innebär att alla filer inte längre behöver lagras lokalt på din dator utan istället ligger i molnet. Alla filer visas för användaren som enkelt kan ladda ner de den behöver, precis som i mobilapparna. Än så länge är Smart Sync bara tillgängligt för Dropbox Business och det beta-testas just nu hos oss.

Tillgängliga Chatbots

Chatbots är ju en fråga som diskuteras lite överallt just nu. Tillgänglighet kring Chatbots är dock någonting som hittills diskuterats ganska lite, men det är så klart inte mindre viktigt kring dessa än för andra digitala tjänster. Caio Calado med den eminenta titeln ”UX and Chatbot Designer” har gjort lite tester på hur olika Chatbots faktiskt presterar ur tillgänglighetssynpunkt.

Firefox och Chrome kommer varna användare när de ska fylla i uppgifter på osäkra sajter

Vi har flera gånnger pratat om att alla webbplatser borde nyttja SSL certifikat oavsett vad dom visar för innehåll samt pratat om Let's Encrypt(https://letsencrypt.org/) och nu börjar även webbläsarnas frammarch mot att stoppa osäkra sajter. Chrome och Firefox har i sina senaste versioner(chrome 56, firefox 51) lagt in att webbläsaren kommer varna användarna om de håller på att mata in känslig information på en icke krypterad sajt. Tidigare har denna funktion enbart funnits i beta versionerna av webbläsarna och slås nu på för alla som laddar ned senaste versionen.

Microsoft om sina programmeringsspråk och vägen framåt för dessa

En spännande artikel från Microsoft om deras utvecklingsspråk (C#, F# samt visual basic) och vad strategin för dessa kommer vara framåt samt lite kring de ändringar som är på ingång. Detta är intressant läsning för alla som jobbar med någon av språken och det är ett tydligt sätt att visa att de vill ha feedback från communityn.