Jakten på den perfekta lokalen

För oss på Creuna har det alltid varit viktigt att ha lokaler som speglar vår personlighet och våra behov. 2006 hittade vi den första pusselbiten och 2014 föll allt på plats. 

Det började med en gammal frikyrka

År 1928 invigdes en kyrkobyggnad på Kungsholmsgatan 23. Den gamla Ansgariikyrkan rymde 450 platser inklusive läktare och hade tio meter i takhöjd. 1988 gjordes kyrkan om till kontor och sedan 2006 sitter vi på Creuna här med våra 120 medarbetare - under samma takhöjd och med samma charm. 

Vasakronan som ägde fastigheten, gick i samband med att vi flyttade in, med på anpassningar som matchade våra behov och resultatet blev en reception och mötesrum i entréplan, öppen planlösning i det gamla kyrkorummet där vi sitter i tre plan och arbetar, penthouse med altan och informella mötesytor och ett välutrustat gym i källaren. Från början var lokalen för stor för oss vilket gjorde oss tveksamma till om vi skulle kunna hyra den. Men med ett par gamla rävar i ledningen, som hade dåliga erfarenheter från IT-bubblans lyxbyggen, togs beslutet att vi skulle renovera kostnadseffektivt och att delar av fastigheten skulle hyras ut till ett par andra bolag till en början.

Det gamla "kyrkorummet" där vi idag arbetar i tre plan.
Utsikt över Kungsholmen från översta våningen.
Den gamla frikyrkan som idag är vårt kontor.

Vi har trivts fantastiskt bra på Kungsholmsgatan 23 och har under sex års tid förädlat lokalernas utformning och unnat oss förbättring i takt med att vi som bolag växt och blivit mer lönsamma. För två år sedan kom dock dagen då vi kände att vi kommer att behöva mer plats och att vi skulle bli tvungna att lämna kära gamla Kungsholmsgatan. Jag började därför jakten på en ny lokal och var runt och tittade på olika alternativ utan att hitta något som andades Creuna.

Om det gick att slå ihop den här lokalen med vårt befintliga kontor kände jag direkt att det skulle kunna bli något unikt.

"Lokal uthyres"

En dag på väg till jobbet fick jag syn på skylten "lokal uthyres" utanför grannlokalen där Engelberg Studios tidigare hade suttit - vilket kändes för bra för att vara sant. Jag visste inte så mycket om vad det var för lokal då men lyfte direkt luren till Savills som förvaltade lokalen och bokade ett möte för att få en visning. Det visade sig att lokalen på Kungsholmsgatan 21 från början var en gammal biograf med ytor på cirka 1000 m2. 

Biograf Ritz

År 1929 uppfördes en biografbyggnad på Kungsholmsgatan 21 som inrymde 608 sittplatser, varav 130 låg på balkongen. Fram till 1957 var Biograf Ritz en utpräglad stadsdelsbiograf för östra Kungsholmen.

Gamla Biograf Ritz på Kungsholmsgatan 21.
Från biograf till webbyrå

Det är nu ett år och fem månader sedan första visningen av bion och nu till sommaren 2014 är planen att vi ska flytta in i vår nya lokal som kommer att bestå av två fantastiska lokaler i sig - en gammal Art Deco-biograf från 1920-talet samt en frikyrka från 1890-talet.

Att ta upp upp ett hål mellan fastigheter som har två olika ägare var ingen lätt fråga att lösa men efter många möten så föll bitarna på plats och lokalerna kunde bli ett. Det var viktigt för oss att båda lokalerna höll ihop konceptuellt även fast de har olika karaktär i grunden, samt att vi ville få bort känslan av att det är två separata byggnader så mycket som möjligt. Därför anlitades tidigt sandellsandberg som arkitekter. Tillsammans med dem och fastighetsägaren togs ett koncept fram för den nya lokalen och hur det skulle länkas ihop med den gamla. Resultatet har blivit fler arbetsplatser och mötesrum på biografens övre plan som länkas samman med vår nuvarande lokal på Kungsholmsgatan 23. Den gamla biografsalongen blir en stor samlingslokal för upp till 150 personer som även kommer att fungera som café och matsal för våra anställda och kunder. I den gamla biograffoajén blir det en helt ny entré och reception.

 

Konceptskiss på nya entrén.
Konceptskiss på multirummet (gamla biosalongen).
Konceptskiss på receptionen.
Konceptskiss på andra våningen.

Vi ser verkligen fram emot att flytta in och att kunna ge kunder och medarbetare en unik upplevelse när de är hos oss.

För er som är nyfikna på hur bygget går så publicerar vi regelbundet bilder på Instagram under #creuna eller i albumet Hemma oss oss på Facebook. 

Konceptskisserna är illustrerade av sandellsandberg.