Libero

I Liberos digitala värld möter gravida och föräldrar de riktiga experterna på föräldraskap – andra mammor och pappor. Tillsammans med Creuna har Libero gjort sina digitala kanaler till oumbärliga källor till tips, råd och kontakter med andra som befinner sig i samma fas i livet.

Utmaningar

Libero vill vara en trygg och engagerad möjliggörare för föräldrar på nätet, som både bidrar med expertkunskap samt erbjuder en plats för föräldrar att tipsa och hjälpa varandra. De vill finnas där föräldrar är och skapa en nära relation till sin målgrupp. Creuna har sedan 2001 haft uppdraget att driva och löpande utveckla Liberos kommunikation i digitala medier, och stått för såväl koncept som produktion och jobbar kontinuerligt med kampanjer och förvaltning.

Lösningar

Creunas uppdrag har varit att skapa digitala kanaler där Libero möjliggör en dialog mellan föräldrar som där kan hjälpa, tipsa och stödja varandra. Föräldrarnas engagemang och drivkraft bidrar till att skapa innehåll och föräldrarnas egna instinkter är viktiga och gör att forumen präglas av nära relation och inspiration föräldrar emellan. Expertkunskap från Libero blandas med användargenererat innehåll från föräldrarna.

Resultat

Idag är Liberos digitala kanaler välbesökta och utgör självklara kanaler för föräldrar att vända sig till för stöd, hjälp och tips om graviditet, barn och föräldraskap. Liberos sajter är bland de populäraste sociala forumen hos småbarnsföräldrar och gravida.

Therese Walter

Team Director
+46 733 13 70 89
Visa blogginlägg


Gravidresan

Med Liberos app Gravidresan kan användaren enkelt dokumentera hela sin graviditet, från första lilla bulan tills att barnet är fött. Dag för dag och bild för bild - blir till slut en film att minnas hela graviditeten med. 

Appen, som Creuna tagit fram tillsammans med Libero, hjälper användaren att hitta rätt position så att magen får plats i bild hela graviditeten igenom. Det finns också möjlighet att lägga på fina filter och bestämma hastighet innan filmen delas vidare till dina nära och kära. Sjävklart påminner appen när det är dags att ta en ny bild till filmen.

Ledordet under hela konceptprocessen har varit enkelhet, att hitta just ett syfte med appen och inte göra det komplicerat för användaren - för att sen hålla det ända in i mål.

Johanna Andersson, Art Director för Gravidresan.


Gravidboken

Med iPad-appen Gravidboken tar Creuna på uppdrag av SCA och Libero konceptet ”graviditetsappar” till en ny nivå. Appen bygger på Liberos populära bok ”Gravid” som delats ut på mödravårdscentraler runt om i landet, och användarna ges nu möjlighet att ta del av informationen på ett innovativt sätt.

I appen kan användaren få information om varför olika prover tas, hur en förlossning kan sätta igång samt få svar på andra viktiga frågor som dyker upp. Det finns också möjlighet att lägga in personliga bokmärken, markera text eller skriva kommentarer.

Ladda ner appen

Vi är väldigt glada över lanseringen av denna app. Den är lika matig som sin pappersförlaga, men genom de interaktiva funktionerna ger den användarna en djupare förståelse för vad som faktiskt händer under en graviditet och småbarnstiden som följer, säger Carolina Gäbel, barnmorska på Libero.


Liberoklubben – direkt i din smartphone

 

Liberoklubben är Liberos lojalitetsprogram där medlemmar har möjlighet att prata med andra föräldrar i, registrera poäng och beställa saker från poängshoppen samt ta del av informationsmaterial och artiklar. Det finns även en graviditetskalender, där man kan följa sin bebis utveckling.

Det bästa av Liberoklubben finns sedan hösten 2012 som app för Android och iPhone. I den kan man följa bebisens utveckling från embryo till fyraåring och spara de viktigaste ögonblicken i en personlig tidslinje. Man kan även ställa frågor och diskutera med andra i samma fas, samt registrera poäng som senare kan bytas in mot fina gåvor.

Ladda ner appen


Succé för Libero på Facebook

Libero har valt att utnyttja Facebook som en effektiv social mötesplats för att kommunicera med sin målgrupp. Creuna har tillsammans med Libero tagit fram en handlingsplan för att identifiera Facebooks roll i Liberos digitala landskap. Vad ska kommuniceras i kanalen? Och vad finns det för mål med kommunikationen?

Under 2013 har Liberos närvaro på Facebook varit mycket framgångsrik och fanbasen har vuxit snabbt. Libero valde att satsa stort på Facebook som kommunikationskanal under 2013, och med hjälp av den handlingsplan som Creuna varit med och tagit fram, har Liberos svenska fanbas på Facebook ökat från 7000 till 42 000 fans på bara ett halvår. 

Handlingsplanen utgör ett verktyg för hur Libero ska arbeta med Facebook som kanal, och beskriver de processer som Libero använder sig av för att prata med sina fans. Det har lagts ner en hel del arbete på att hitta rätt "tone of voice" för Libero, och man man har identifierat olika teman i postningar för att se till att kommunikationen blir relevant och intressant för Liberos fans. 

Idag har Liberos Facebooksida blivit likt ett föräldraforum, som möjliggör en dialog mellan föräldrar som där kan hjälpa, tipsa och peppa varandra om föräldraskapet och dela sina erfarenheter.

Besök Libero på Facebook!