Stockholms stad

Stockholms stad är en stor och decentraliserad organisation med många olika verksamheter med olika behov av digital kommunikation som ändå ska ha en och samma avsändare. Creuna arbetar med Stockholms stads många olika webbplatser.

Parallellt med arbetet med stockholm.se utvecklar vi flera sidowebbplatser och digitala tjänster för olika målgrupper, e-tjänster samt webbplatser för särskilda verksamheter.

Lösningar och resultat

Uppdraget innefattar rådgivning och utveckling av digital strategi, koncept, interaktionsdesign, systemutveckling samt förvaltning. Sedan flera år har Creuna ansvarat för den digitala strategin för den interna och externa digitala kommunikationen.

Stockholms stads digitala kommunikation är i framkant och uppmärksammas för det. Stockholm.se utnämndes 2009, 2010, 2012 och 2015 till Sveriges bästa offentliga webbplats och 2015 blev Stockholm.se dessutom utnämnd till Årets bästa sajt i tävlingen Topp100 som arrangeras av Internetworld.

Jämför Service har fått uppmärksamhet både i Sverige och i Europa och har satt en ny standard för hur kommunal service kan presenteras och jämföras. "Värmepump – ansök om tillstånd" vann priset Guldlänken 2010, för bästa offentliga e-tjänst. Med dessa och många fler uppmärksammade funktioner har stockholm.se nått positionen som offentlig webbplats i världsklass.

Besök stockholm.se

 

Digital designprofil

För att vara tillgängliga och tydliga för stockholmarna introducerar Stockholms stad en ny grafisk profil som tagits fram i samarbete med Essen international, Prime och Creuna. I samband med stadens nya grafiska profil har Creuna hjälpt Stockholms stad att lansera en digital varumärkesmanual som främst vänder sig till alla som ska tillämpa den nya grafiska profilen. En tydlig och tillgänglig kommunikation är avgörande för att kunna ge alla stockholmare bra service.

Vid framtagningen Stockholms stads digitala designregler har tillgänglighet varit prioriterat i arbetet.

Stockholms stad är till för alla och därför har vi höga krav på att digitala tjänster och webbplatser ska kunna ses och förstås av alla på samma villkor. Stockholms stads ikonspråk är inspirerat av typsnittet Stockholm Type och bygger på de geometriska formerna: cirkel, kvadrat och triangel. Piktogram och ikoner ska fylla en funktion i att förstärka sammanhanget och förenkla budskapet.

En ytterligare aspekt av den digitala manualen är att den ska ha en tydlig synergi med Stockholms stads övriga kommunikation. Eftersom digitala ytor är en viktig kommunikationsyta så tar Stockholms stad hänsyn till det digitala i sin kommunikation och medborgaren får en sammanhållen och tydlig bild av Stockholms stad oavsett vart man än är.

Verksamhetswebbar

Creuna har utvecklat en generell webbplattform optimerad för Stockholms stads olika verksamheter. Plattformen innehåller grundfunktionalitet och flexibla mallar för informationswebb med ett responsivt gränssnitt.

Plattformen möjliggör också ett flexibelt arbetssätt för redaktörer att arbeta med innehåll för att skapa en unik webbplats för sin verksamhet.

De verksamheter som varit först ut att bli en del av plattformen är Stadsmuseet, International och Open Stockholm.

Uppdraget innefattar rådgivning och utveckling av digital strategi, koncept, interaktionsdesign, gränssnitts- och systemutveckling samt förvaltning.

Besök international.stockholm.se

Skolornas webbar

Skolornas webbplatser är en gemensam webbplattform för Stockholms stads kommunala grund- och gymnasieskolor. I dagsläget nyttjas lösningen av ca 170 skolor vilket ställer stora krav på att skapa en plattform med funktionalitet för flera olika behov. Stor vikt har även lagts på att skapa en plattform som underlättar för skolornas redaktörer som arbetar med webbplatserna.

När man skapar en plattform som ska användas av flera olika skolor så är det viktigt att innehållet blir prioriterat. I projektet har ett stort fokus varit att informera skolorna att “det är innehållet som profilerar er skola och sätter tonaliteten mot er målgrupp”.

Plattformen är byggd på Drupal CMS och är unik i sin genre, genom att skapa en plattform som används av så många skolor så har det varit en utmaning att skapa en hållbar arkitektur samt produkt som möter Stockholms stad krav gällande informationssäkerhet och hållbarhet.

Stockholms stads intranät

Creuna har tillsammans med Stockholms stad tagit fram stadens nya intranät som lanserades under hösten 2013. Intranätet är ett av Sveriges största och ska serva både stadens 40 000 anställda och alla de privata aktörer som staden anlitar. Det ska kunna anpassas efter såväl olika roller som enskilda medarbetares behov och kunna användas i alla typer av enheter, var man än befinner sig i staden.

Intranätet bygger på EPiServer CMS samt en kraftfull sökfunktion som har en central roll och ger

sökträffar på informationssidor, dokumentinnehåll, personer, avdelningar, projektrum och bra möjligheter till filtrering. Strukturen är platt och frångår den klassiska EPiServer-strukturen. Istället märks innehållet upp (kategoriseras) för att sedan bli indexerat och sökbart via sökfunktionen.

Med hjälp av kategoriseringen och sökfunktionaliteten så kan intranätet presentera innehåll som är anpassat efter din roll inom staden, så att du ska få det som är mest relevant för dig.