Teklafestivalen ska få fler tjejer intresserade av teknik

Teklafestivalen vill göra teknikområdet mer tillgängligt och attraktivt så att fler tjejer kan fördjupa och utveckla sitt intresse för teknik. Förutom att vi på Creuna håller i en workshop under festivalen, så har vi i år tagit fram sajten Teklafestival.se.

Robyn och KTH är initiativtagare bakom techfestivalen

Teklafestivalen arrangerades för första gången förra året, på initiativ av sångerskan och låtskrivaren Robin Carlsson – mer känd under sitt artistnamn Robyn – i ett nära samarbete med KTH. Syftet med Teklafestivalen är att peppa och inspirera tjejer mellan 11-18 år hur de kan använda sig av typer av teknik, oavsett vilka förkunskaper deltagarna har sedan tidigare.

Festivalen äger rum den 9 april och under dagen kommer det vara 28 parallella aktiviteter där besökarna får prova på att kombinera teknik och kreativitet inom ett antal olika områden såsom rymdforskning, robotprogrammering, speldesign, musikproduktion, 3D-printing, proteinrening och mycket annat. Festivaldagen avslutas och toppas av en dj-session med duon Y+M samt ett liveframträdanden med Robyn och Little Jinder.

I år har Creuna en stor roll i Teklafestivalen

Vi på Creuna är otroligt stolta över att få vara en del av Teklafestivalen. Förutom att vi byggt årets Tekla-sajt, kommer vi också finnas på plats hela festivaldagen då vi kommer hålla i en workshop där deltagarna får utforska det heta ämnet Internet of Things. Med hjälp av IFTTT, Philips Hue-lampor, Sonos musikspelare, sociala medier och lite fantasi kommer tjejerna kunna sätta ihop egna lösningar som de förhoppningsvis kommer njuta av även efter festivaldagens slut.

Så här säger Niclas Giertz, HR chef på Creuna:

- Vi är glada att kunna bidra till ett så viktigt förändringsinititativ som Teklafestivalen är, genom att skapa bättre förutsättningar för tjejer att jobba inom teknik och utveckling. På Creuna har vi nyligen startat upp en jämställdhetssatsning. Vi har sett hur viktigt det är med goda förebilder och tydlighet från vår sida som arbetsgivare att välkomna och stötta unga tjejer i sina ambitioner.

Teklafestivalen arrangeras av KTH och Robyn med Atlas Copco, EA DICE, Ericsson, NCC, Scania och Spotify som partnerföretag samt Creuna som webbpartner.

Läs mer om Teklafestivalen här.

För ytterligare information

Christina Nilsson
Project Manager
+46 721 50 40 74
christina.nilsson@creuna.se

Niclas Giertz
SVP Human Resources
+46 733 11 31 94
niclas.giertz@creuna.se